Szeretettel köszöntelek a Alga Vitalitás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Alga Vitalitás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Alga Vitalitás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Alga Vitalitás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Alga Vitalitás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Alga Vitalitás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Alga Vitalitás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Alga Vitalitás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Jobb, ha nem tudja!
Ne ámítsuk magunkat!
Aki reggelire \"kakaóitalt\" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba \"váladékát\" kapja, bármennyire tiltakozik is.
Az édeset idomított baktériumok \"köpik ki\", a savanyú a
mikroorganizmusok \"izzadmánya\".
Érzékeinket (észrevétlenül)
manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s
laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja
ízlelésünket.
Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga.
Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek
látszik.
Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német
aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos
összetevő keverékéből.
(A Föld teljes epertermése az \"eperből\" készült
fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem
fedezné!)
Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot
varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból
őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a
General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.
A
Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is
fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új
világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik
változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért
felel.
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet
mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt
sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak \"folyékony füstöt\", azaz
műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet \"füstölni\" a
terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.
A
Danone Actimel \"szuperegészséges\" joghurtital egyszerre tartalmaz két
(veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot
is.
A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét,
aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-,
karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez
a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát
\"maszkírozza\" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin
környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek,
ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet,
ízfüggővé tesz.
Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak
(köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek
összetevőitsokszor még az
ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az
élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne.
*Az íz az ételek lelke.*
Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az
íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése.
Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket,
elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit
lenyelünk.
A leves hazudik - írja magyarul
újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De
nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban
mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A
kenyér, a virsli (de az nagyon), a
csecsemőtápszer.
Érzékeinket manipulálják és
átprogramozzák.
Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész
életünket.
Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már
kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.
A Fast
Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti
összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. \"De hát végül is -
mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia
dolga.\"
Már akinek.
(üzleti titokra hivatkozva)
Hülyének néznek bennünket.
Az életünkkel játszanak.
Mi döntjük el, hagyjuk-e.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A mikroalgáról
Az vagy amit megeszel.
Halálosan
Minden nap mérgeznek minket.